Despre tocilari s-ar mai putea spune, cu siguranta, multe lucruri. Hai, totusi, sa trecem mai departe cu analiza.
2. Elevul destept... sau "destept".
Destept: elevul care stie sa invete rapid, fara complicatii, sa si retina ceea ce ii trebuie pentru viitor. Totodata, este alegerea lui (sau a celor care ii traseaza diferite limite la note: parintii, bunicii, etc.) daca se straduieste sa ia note mari si la materiile neimportante, aici aplicand sistemul tocilarului clasic "azi invat, maine uit".
Spre deosebire de paduchii-tocilari, nu ramane limitat strict la ceea ce invata la scoala, largindu-si aria de informare si in alte subiecte: de exemplu, vizioneaza documentare, citeste carti nerecomandate (nu interzise, ci doar nementionate), are propriile idei si opinii despre lumea inconjuratoare.
Acum, comporamentele difera, in functie de caracter. Poti fi destept, dar totusi sa pieri pe limba ta, poti fi destept, dar timid si deci neimportant, poti fi destept si calculat, stiind ce, cand si cum sa faci.
"Desteptul": multi dintre voi, poate, ati spus ca destept in ghilimele egal prost. Ei bine, nu. "Destept" este profitorul, descurcaretul, maestrul in arta ligusirii tocilarilor-altruisti si a profilor, sensei in copiat, etc.
Nu prea invata, o face rar, iar orizonturile sale sunt adeseori limitate. Cel putin la varsta liceului. Se axeaza pe unele subiecte, in functie de pasiuni si cu ele o arde tot timpul. Se plictiseste deseori la scoala, si ori chiuleste, ori face scandal, sfarsind prin diferite birouri.
Aici, doar colericii pot intra, sau sangvinii. Rar vezi un flegmatic profitor. Sau un melancolic (emo-chizii-tampizii despre care vorbim in alte dati).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
interesant...da' mai lasa.i pe tocilari si treci la ceva mai antrenant :D
Adevar graiesti.
"sensei in copiat:))...of, of ..dar daca e si destept si "destept"?:)))
Trimiteți un comentariu